skip to Main Content


Ingen begivenheder kan sammenlignes med, når Forsvaret, Slesvigske Musikkorps og pårørende modtager faldne soldater, Musikkorpsets stabstam bour, Jens Christian Lietzen, har seks gange været med, når kisterne vender hjem,

Ceremonien har en nærmest uforklarlig renhed. Den er ikke steril, men det er et øjeblik hvor følel­ser, tanker og minder træder frem i deres klareste og mest koncentrerede form. Hvor verden bliver sort og hvid. Hvor sorgen som en ustoppelig kraft træn­ger ind sjælens dybeste kringelkroge.
Det er en ceremoni, alle ansatte ved Forsvaret og på.rørende frygter. Det er øjeblikket, hvor faldne danske soldater kommer hjem.
Familien og Forsvaret tager imod. Et af Forsvarets tre musikkorps er også til stede og sørger for tonerne, der byder den faldne velkommen.
Stabstambour Jens Christian Lietzen fra Slesvigske Musikkorps har set seks kister blive modtaget.

– Første gang, hvor jeg ikke vidste, hvordan det var, troede jeg ikke, jeg ville blive så. på.virket. Men nå.r man stå.r i hangaren, og de på.rørende begynder at komme ind, så kommer det nærmere. Og nå.r den helt nære familie kommer ind som de sidste, så. kommer det rigtig tæt på.. Jeg har selv børn, der er i den alder, hvor de kan aftjene værnepligt, og jeg mærker en enorm medfølelse, siger Jens Christian Lietzen.

– At se forældre, der har mistet deres 20-21-årige søn. Det er helt forfærdeligt , men det værste er, nå.r der er børn med, tilføjer han.
Får du tårer i øjnene?

– Det gør jeg hver gang.

KONGERNES KONGE
Danske soldater, der falder på. fremmed jord, bliver fløjet til enten Skrydstrup, Roskilde eller Karup, af­hængigt af, hvor deres familie bor. Transporten fore­gå.r i et af Forsvarets store Herculesfly, hvor kamme­rater fra den faldnes regiment typisk er med.
Det kunne være en kaptajn, en konstabel eller en menig, der ligger i kisten. Det er ikke afgørende. Hver eneste gang en soldat vender hjem i en kiste, er det noget usammenligneligt og specielt.
Det er, nå.r flyet åbner sin bug, og kisten kommer til syne, at Slesvigske Musikkorps lader deres instru­menter blive til en samlet stemme og spiller salmen “Kongernes Konge”. Hvis familien har et særlig øn­ske, bliver det fulgt, men som regel er det salmen fra det berømte udfald fra Fredericia den 6. juli 1849, der lyder, nå.r familien og Forsvaret tager imod.

DET STÆRKE ØJEBLIK
Kisten er klædt i Dannebrog. Flaget, der følger dan­skerne, nå.r festdage skal fejres, nå.r landsholdet viser format, og nå.r kolonifolket rykker ud. Flagets farve forbliver uforandret, men få.r alligevel en anden ku­lør, nå.r det ligger over kisten, og al gtæde er vredet ud af det rød-hvide stof. Soldatens baret, medaljer og blomster bliver nænsomt placeret og seks kam­merater fra den faldnes regiment bærer kisten ind i hangaren, hvor på.rørende venter.

Billedet af de seks kammerater, der bærer ki­sten med Dannebrog. Det billede er simpelthen så. stærkt, siger Jens Christian Lietzen. Dannebrog er et symbol, der betyder rigtig meget for rigtig mange. Der er et eller andet ekstra over det, nå.r det ligger på. kisten. Det er to symboler, der forstærker hinanden, forklarer han.

HØJSKOLESANG I HANGAREN
Nå.r kisten er kommet på. plads i hangaren, holder obersten fra den faldnes regiment tale. Også. felt­præsten siger nogte ord. Derefter bærer æresvagten kisten ud til rustvognen, mens Slesvigske Musikkorps spiller “Det var på. lsted Hede” (Guds fred med vore døde}.
Som regel har familien ingen ønsker, men Jens Chri­stian Lietzen husker engang, hvor en soldat havde gået på. højskole, og familien derfor ønskede en sang fra Højskolesangbogen, en sang, der betød noget særligt for den faldne. Venner fra højskolen var med i hangaren, de kendte sangen og havde et særligt forhold til den. Det smittede af på. den må.de, de sang, og på. hele ceremonien. Sorgen rykkede end­nu tættere på. musikerne fra Slesvigske Musikkorps.
For musikerne findes kun meget fa opgaver af sam­me vigtighed. Kun fa opgaver, der indgyder så. me­get ærefrygt. Tå.rerne og sorgen fjerner imidlertid ikke deres fokus.

– Jeg fokuserer endnu mere på. opgaven for at kunne holde det ud, siger Jens Christian Lietzen.
For når faldne soldater kommer hjem, kender sor­gen ingen forskel på. relationer. Den rammer alle.

– Men det allersværeste er den smerte, de pårøren­de har. Deres verden er brast.

Musikkorpset udfylder tomrum
Modtagelsen af faldne danske soldater er en begi­venhed, hvor Danmark viser de pårørende sin tak­nemmelighed. Derfor er musikken vigtig, ceremo­nien er ikke fuldendt uden instrumenternes toner, forklarer Stig Larsen, kontaktofficer ved Danske Ar­tilleriregiment i Varde.


STIG LARSEN HAR PRØVET DET
N å.r en so I dat har givet sit liv for fædre I andet, har Stig Larsen været med ude og fortælle de på.rørende, at deres mand, far eller søn ikke er mere. Stig Larsen har været der, nå.r familien har spurgt “hvorfor?”, nå.r familien har haft brug for støtte, og nå.r familien har syntes, at intet giver mening. Han er kontaktofficer og et af bindeleddene mellem Forsvaret og de på.rø­rende, der sidder tilbage, nå.r deres mænd kæmper langt, langt væk.
Og han er ved familiens side, nå.r på.rørende sam­men med Danmark tager imod den faldne soldat. – Stemningen er meget højtidelig. Nå.r en soldat giver det dyrebareste, man har, viser Danmark sin respekt og sin på.skønnelse1 siger Stig Nielsen, der har været med, nå.r Hercules-flyene bringer soldaten hjem.


EN VIGTIG DEL
Netop derfor er det vigtigt, at orkestre som Slesvig­ske Musikkorps deltager ved ceremonien, forklarer han. Det handler om at skabe en fuldendt ceremo­ni, så. ingen er i tvivl om, at Danmark er taknemme­lig for soldatens og familiens offer. Af samme grund sætter de på.rørende pris på.1 at musikkorpset fyider hangaren med musik.

– Når musikken spiller, rejser hå.rene sig. Det sætter et eller andet i gang, siger Stig Nielsen.

– Alle forbinder musik med et eller andet. Det kan være en tidligere hændelse, eller må.ske relaterer musikken til en begivenhed. Nå.r et stykke musik bliver spillet til modtagelsen, virker det derfor meget stærkt på. deltagerne, uddyber han. Egentlig er det svært helt at forklare musikkens be­tydning. Intet kan sammenlignes med, nå.r en soldat vender hjem i en Dannebrogsklædt kiste. Men Sles­vigske Musikkorps gør en forskel, når familien skal mærke nationens medfølelse, slår Stig Larsen fast.

– Hvis ikke musikkorpset deltager ved modtagelsen, har man ikke et værdigt og højtideligt arrangement, siger han.

Back To Top