skip to Main Content

Borgmesteren afviser: Der er tale om ”nye” penge 

Der er ikke meget, borgmester Lone Jakobi (S) er utilfreds med i budgetaftalen, der netop er blevet indgået. 

I budgetaftalen kan man blandt andet læse om, at specialområdet bliver styrket.  

Forvaltningen gør i maj opmærksom på, at hvis I ikke reagerer, så vil budgettet på specialområdet blive overskredet med 2,6 mio. kr. i år og 13,2 mio. kr. næste år. Derfor vælger et flertal i kommunalbestyrelsen sidst i juni at sænke det beløb, som skolerne får. Her tre måneder senere fører I 3,4 mio. kr. tilbage til specialområdet. Synes du, der er tale om en styrkelse af specialområdet?

– Den fremskrivning, som forvaltningen laver, er ”worst case scenario” i forhold til udviklingen på specialområdet. I dag koster en elev, der skal i specialklasse, i runde tal 235.000 kr. om året, et barn i den almene folkeskole koster 70.000 kr. Vi vil gerne udvikle en vifte af tilbud, så der er andre tilbud så tæt på det almene tilbud som muligt. Det vil også give differentierede udgifter, der ligger mellem de 70.000 og 235.000 kr. Det er udviklingsopgaven. Vi har dygtige folk i forvaltningen, men i forhold til udgiftsniveauet på specialområdet i 2024, har deres skøn nok været for konservativt. 

Hvis du gerne vil vide mere om de besparelser, der blev vedtaget før sommerferien på specialområdet. Så kan du få et over blik her

Teksten herover er fra budgetaftalen. Du kan finde aftalen i sin fulde længde her.

Budgetter skal holdes

Lone Jakobi forklarer, at de 2,6 mio. kr., som Børn og Unge-udvalget fik besked om at finde, i bund og grund handler om, at budgetterne i Odder Kommune skal overholdes. Derfor endte det med at taksterne, altså de penge der går fra kommune til skolerne, blev sat ned. Og selv om forventningen er, at takstnedsættelserne ikke bliver taget af bordet, så fastholder borgmesteren, at de 3,5 mio. kr., der i den nye budgetaftale blive tilført specialområdet i 2024, er ”nye” penge.  

–  Med eller uden vores økonomiske udfordringer er det et område, vi hele tiden skal blive klogere på, siger borgmesteren og peger på, at det er på tide at kaste et frisk blik på specialområdet.

Hun henviser til statistikker, der taler sit tydelige sprog; børn, der har diagnoser, oplever mindre trivsel, får i sjældnere tilfælde en uddannelse, og færre kommer i beskæftigelse. 

hvis vi bruger flere penge, så kommer vi skræmmende tæt på, at det bliver indenrigsministeriet, der kommer til at bestemme over Odder Kommune.

Lone Jakob (A), borgmester

Herre i eget hus

Hvad er du allermest tilfreds med i den nye budgetaftale?

– Jeg er især tilfreds med to ting: Vi får gjort de nødvendige ting, der skal til for at genoprette økonomien i Odder Kommune, og vi får økonomiske forudsætninger, der kan være med til at udvikle kommunen, samtidig med at vi er herrer i eget hus. Det har været den bundne opgave i dette budget, så det er jeg glad for, at vi er lykkedes med – også set i lyset af, at der i mange andre kommuner bliver skåret i velfærden. Vi friholder kernevelfærden for yderligere besparelser, og vi gør det uden at sænke tempoet i den igangværende udvikling i Odder Kommune. 

– Den anden ting, jeg er tilfreds med, er, at det er et forlig, som bærer præg af rettidig omhu. Forudsat, at vi holder budgettet, hvilket vi har været dårlige til i kommunen, og at vi høster effekten af P30 (et sparekatalog, der blev vedtaget i 2023), så får vi 60 mio. kr. i kommunekassen i 2024. Det betyder, at vi styrker likviditeten i kommunen, så vi kan klare de udsving, der kommer i vores udgifter. 

– Det er noget, der kræver en noget strammere styring og disciplin, men hvad er alternativet? hvis vi bruger flere penge, så kommer vi skræmmende tæt på, at det bliver indenrigsministeriet, der kommer til at bestemme over Odder Kommune. Vores kassebeholdning er for lav lige nu. 

Hvad er du allermest ærgerlig over i den nye budgetaftale?

Hvis jeg er lidt fræk, så vil jeg sige, at jeg synes vi har løst opgaven. Vi har dog ikke sat alle de penge af til eksempelvis specialområdet, som jeg gerne ville. Vi løser heller ikke udfordringen med, at der kommer flere og flere ældre, der får brug for hjælp i denne budgetaftale. 

Back To Top